Weerstandstraining is functioneel voor iedereen!

Heb je ooit wel eens nagedacht over het feit dat oefeningen in de sportschool niet meer en niet minder zijn dan het uitvoeren van bepaalde bewegingen onder een verhoogde weerstand? En dat dit betekend dat elke beweging die je in het dagelijks leven uitvoert dus getraind kan worden in de sportschool?

Wat is trainen met weerstand?

Wanneer we bewegingsuitslagen (oefeningen) willen verbeteren of versterken is belangrijk dat we deze bewegingen meerdere malen zo effectief mogelijk herhalen. Niet alleen herhalen zorgt ervoor dat je daadwerkelijk beter en sterker wordt in een beweging. Als je sterker wil worden verhoog je ook de weerstand. Maar wat houdt het verhogen van de weerstand precies in?

Biomechanica leert ons het effect van krachten op het menselijk lichaam. Krachten (ofwel weerstanden) zijn er om tijdens een beweging te overwinnen. Biomechanica wordt als hulpmiddel ingezet om in te schatten bewegingen gemakkelijker, moeilijker of veiliger kunnen maken.

Wanneer je de weerstanden wilt vergroten is de meest voor de hand liggende methode het opvoeren van het gewicht. Biomechanica vertelt ons dan dat gewicht niets anders is dan de kracht die de aarde aantrekt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je op een wegschaal gaat staan 80 Kilogram weegt. Dan is de aantrekkingskracht van de aarde 80 KG.

Om een verhoogde weerstand te overwinnen gebruiken we spierkracht. Wanneer de spierkracht groter is dan de aantrekkingskracht (het gewicht) zal het gewicht zich verplaatsen.

Een andere manier van bewegen met weerstandstraining

Om weerstand op te bouwen is het ook mogelijk om gebruik te maken van weerstandsbanden, beter bekend als elastieken, oftewel de bekende “resistance bands”.

Bij de elastische weerstandsbanden werkt het zo dat, als je ze op rek brengt, de reactie van het elastiek is om terug te schieten naar een ontspannen situatie. Door het gebruiken van spierkracht kan je tijdens een beweging (oefening) het elastiek op rek brengen.

Omdat het elastiek als eerste reactie heeft om terug te schieten naar een neutrale positie, is het van belang dat je genoeg spierkracht levert om de reactie van het elastiek te overwinnen.Hierbij gebruik je dus een weerstandsband om een oefening zwaarder te maken en de reactie van de band te overwinnen.

Je kunt de weerstandsband ook zodanig gebruiken dat de reactie van het terug trekken van de elastiek de spierkracht ondersteund. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een bal weg wilt gooien. Als je er eerst voor zorgt dat een elastiek op spanning staat aan de achterzijde van je hand, zou het elastiek je kunnen helpen deze beweging te ondersteunen.

Waar let ik op?

Train je dus al met een weerstandsband of wil hiermee gaan starten? Probeer dan altijd eerst na te denken over de manier waarop je een bepaalde beweging gaat uitvoeren: Hoe maakt een elastiek die beweging, door op rek te komen, moeilijker en hoe maakt een elastiek, door te ontspannen, die beweging gemakkelijker.

Kom je er niet uit of heb je hier extra vragen over kan je altijd contact met ons op nemen. Dit kan via de WhatsApp chat of het contactformulier. We hebben tal van tips en tricks om jou hier mee te helpen.

Succes!