5 tips om blessures te voorkomen op wintersport

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gaan ieder jaar op wintersport. Genieten van de zon, de sneeuw, het prachtige landschap en natuurlijk de après-ski. Heerlijk natuurlijk, met volle vaart zo’n berg af, maar toch liggen er veel blessures op de loer. Vaak zijn dit spierscheuren, krampen of in het ergste geval zelfs een botbreuk.

Een knieblessure staat bovenaan de top vijf meest voorkomende wintersportblessures. Daarna volgen de blessures aan benen en scheenbenen, schouders, polsen en kuiten. Niet zo gek ook, want bij het afdalen stel je je lichaam aardig op de proef. Maar liefst 85 procent van al deze gevallen kunnen worden voorkomen. We geven je een paar simpele tips zodat je goed voorbereid op pad kan!

Zorg dat je conditie goed is

Begin ruim acht tot tien weken voor vertrek met een specifieke training. Realiseer je goed dat sporten als hardlopen, tennis, voetbal en hockey hele andere koek zijn. Vraag bijvoorbeeld bij een van onze trainers naar goede oefeningen om specifiek de ski- of snowboardspieren te trainen.

Zorg voor een goede warming-up

De warming-up wordt heel erg vaak vergeten bij het wintersporten. Veel sporters gaan meteen de piste op uit enthousiasme. Het is belangrijk om met een warming up te beginnen, want dit kan al erg veel blessures voorkomen. Begin dus nooit vol 100 procent. Wat kan je dan het beste doen?

  • Rustig afdalen (als ervaren wintersporter zeker een aanrader!)
  • Los zwaaien van de armen, benen en heupen
  • Een sneeuwballen gevecht met familie of vrienden

Tip: Belangrijk is om dit niet te doen in het dal, want wanneer je boven op de berg staat zijn je spieren alweer koud. Begin dus met de warming up boven aan de piste.

Draag een ski- of snowboardhelm

Dit is natuurlijk een open deur, maar het dragen van een helm verkleint de kans op hoofdletsel of ernstige gevolgen daarvan. Ook blijf je zo lekker warm.

Voorkom onnodige risico’s

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ook dat je niet alleen lichamelijk ready bent, maar ook mentaal. Voorkom onnodige risico’s door je aan je eigen limieten te houden. Doe geen dingen waarmee je anderen tot last bent of waar je niet achter staat. Wanneer je nog niet ervaren genoeg bent voor trucjes op de piste hoeft dat ook niet! Doe waar jij je goed bij voelt.

Let op wat je eet en drinkt

Het ontbijt is zeer belangrijk om mee beginnen. Maak hier dus een goede start mee, maar eet ook overdag goed. Neem altijd voor de zekerheid iets mee in je rugzak. Bijvoorbeeld een stuk fruit of een lekkere energiereep.

Zorg dat gedurende de dag goed water te drinkt om kramp te voorkomen en afvalstoffen beter af te voeren. Dit zorgt voor minder spierpijn van gister. Maarja, wat is een wintersport zonder après-ski? Natuurlijk is het erg gezellig om een biertje of glühwein op de piste te drinken, maar wist je dat bij 20 procent van alle wintersportongelukken alcohol in het spel is? Je reactiesnelheid verlaagd door de alcohol, je wordt overmoedig en hierdoor raak je sneller geblesseerd. Probeer dus het alcoholgebruik uit te stellen tot het moment dat je stopt met sporten.

Wil je wat tips en oefeningen van onze personal trainers ontvangen voordat je vertrekt naar winter wonderland? Bel gerust voor een gratis proefles! Of vraag een persoonlijk trainingsschema aan gebaseerd op jouw doelen.