De meeste mensen weten ondertussen wel wat een Personal Trainer is en doet. Maar wat zijn eigenlijk precies de voordelen ervan? Waarom is sporten met een trainer zoveel leuker en beter dan alleen sporten? Dat hebben we even op een rijtje gezet.

1. Eén-op-één aandacht

Tijdens een personal training ben je één op één bezig met jouw trainer. Hij of zij bereidt de trainingen voor en zorgt dat deze goed verloopt. De training is helemaal gericht op jouw doelstellingen. Een voorbeeld hiervan is dat alle oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd, maar ook hoe vaak en hoelang je iedere oefening doet. Naast de training zelf is er ook ruimte voor om het te hebben over bijvoorbeeld voeding of mentale punten waar je tegen aanloopt.  

2. Persoonlijke doelstellingen maken en evalueren

De Personal Trainer gaat samen met jou kijken wat de doelstelling is. Als de doelstellingen vast zijn gesteld gaat de trainer hiervoor doelgericht een plan opstellen. De trainer en jij willen namelijk van A naar B, maar welke route is hiervoor het beste geschikt voor jou? Als dat duidelijk is, kan je samen gemotiveerd aan de slag. 

Het plan wordt vervolgens met jou besproken zodat ook jij weet waar je aan toe bent. Doelgericht trainen is zeer van belang om progressie te boeken. Jouw  doelstelling vertalen naar de training en progressie zien helpt enorm om gemotiveerd en gefocust te blijven. Om de x aantal weken zal er een tussenmeting gedaan worden om jouw geboekte vooruitgang te evalueren. Zo worden er bijvoorbeeld aanpassingen gedaan aan de manier van trainen of voeding.  

3. Kies de juiste voeding en herstelperiode voor het meeste resultaat

Dit is vaak een lastig aspect. Voornamelijk omdat de trainer niet altijd zicht heeft op hoe je eet. 70% van de resultaten die je boekt, hangt samen met je voeding. Al zitten de trainingen nog zo goed in elkaar. Blijf je teveel of niet goed eten, dan is de kans op het gewenste resultaat een stuk kleiner.

Daarom kiest de trainer er soms voor om een eetdagboek bij te houden. Dat kan met een app of op gewoon in een boekje. Zo krijgen we inzicht in jouw voedingspatroon en kunnen we je wijzen op eventuele verbeterpunten. Het is belangrijk dat je voedingsstoffen in de juiste verhouding worden ingenomen. Zo krijg je de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten binnen. Tijdens het trainen ben je je lichaam eigenlijk aan het ‘slopen’. Door het trainen komen er minuscule scheurtjes in je spieren. Om voortgang te boeken moeten de spieren weer herstellen. Door juiste verhouding koolhydraten, eiwitten & vetten gaat dit het snelst en meest functioneel. 

De rust en voeding is dus heel belangrijk voor het herstel. Nadat je bent hersteld vindt er ‘supercompensatie’ plaats. Dit is het punt dat je lichaam zich verbetert ten opzichte van voor je vorige training; ‘trainingseffect’. Tijdens de supercompensatie is het moment om een nieuwe trainingsprikkel in te zetten het best. Zo blijf je continu vooruitgang boeken. 

Zet je niet op tijd de nieuwe trainingsprikkel in, dan zal je weer terug zakken naar je oude niveau. 

Supercompensatie visueel gemaakt

4. Het verschil tussen een Personal Trainer en een coach


Er is een groot verschil tussen een Personal Trainer en een coach. Naast het maken van een schema, is de trainer er ook voor coaching (tijdens de training). Om te zorgen dat je de oefeningen zo goed mogelijk uitvoert, maar ook om je mentaal scherp te houden. Wanneer je alleen traint is de kans groter dat je eerder met een oefening stopt of sla je een oefening over omdat je er niet zo veel zin in hebt die dag. Tijdens de personal training zul je hier niet aan ontkomen. Omdat er iemand naast je staat zal je merken dat je beter je grenzen kan opzoeken. Vaak kan je meer dan denkt!

Hoe gaat zo’n personal training in zijn werk?

Voordat je start met trainen, vindt er altijd een intakegesprek plaats. Hier worden je doelstellingen besproken. Heb je een medische achtergrond (hartaandoening o.i.d.) of je andere blessures (enkel, knie, schouder etc.)? Wat voor werk je doet en hoe is je eetpatroon? 

Daarnaast wordt er gekeken op welke data en tijden de trainingen worden gepland en wordt er een overzicht besproken met de mogelijkheden en prijzen van het aangeboden personal-trainingstraject. Wanneer dit gesprek is afgerond wordt er een test afgenomen. De test hangt samen met jouw doelstellingen. Dit kan dus een test zijn voor het uithoudingsvermogen, maar ook op kracht of stabiliteit. Ook wordt je vetpercentage en/of spiermassa gemeten. Dit is dan ook gelijk een 0-meting zodat we de beginsituatie kunnen bepalen. Na een aantal weken kan dit nog een keer gemeten worden om te kijken of er progressie geboekt is.

De eerstvolgende afspraak zal de eerste training zijn. Hier gaat het echte werk beginnen en start het doelgericht trainen. Na de training wordt er besproken wat je van de training vond en of je de oefeningen en de training zelf leuk vond. Dit is belangrijk voor de trainer zodat hij weet of er dingen aangepast moeten worden. Bij de training die daarop volgt zal hij vragen hoe het lichaam heeft gereageerd op de training.

5. Een persoonlijk trainingsschema

Ook wordt er een persoonlijk trainingsschema gemaakt zodat je zelfstandig kunt sporten wanneer je niet komt voor een personal training. Dit schema zal dan ook een keer helemaal met je worden doorgenomen zodat je weet wat je moet doen en waar je op moet letten. Om goed progressie te kunnen boeken, zul je vaker in de week moeten sporten. Door met dit schema zelfstandig te trainen, zul je merken dat de progressie een stuk vlotter gaat. Dit schema zal om de 8 weken ongeveer worden vernieuwd. Dit doen we om je lichaam nieuwe prikkels te blijven geven waardoor de progressie blijft voortbestaan. 

Waarom Personal Training bij Active 4 Health?

Bij Active 4 health ben je geen nummer, en wordt je als individu gezien die graag werkt aan zijn lichaamsgezondheid. De trainers zijn goed opgeleid en moeten aan hoge standaarden voldoen om personal-training te mogen geven. De personal-trainers staan in nauw contact met (sport)fysiotherapeuten, bewegingsagoog, voedingsdeskundige en andere trainers om waar nodig in conclaaf te gaan over de desbetreffende personal-trainingsclient. 

Wat kost Personal Training?

Personal-training staat bekend als een luxeproduct en is niet kosteloos. Bij Active 4 health vinden we dat Personal Training voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Daarom bieden we hoge kwaliteit trainingen aan voor ieder budget. De kosten voor een personal training zitten ruim onder de gemiddelde prijs in de markt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kosten wat te drukken, waaronder het alleen voortzetten van jouw persoonlijke schema, in combinatie met een Personal Training één keer in de maand. De personal-trainer bespreekt met jou het kostenplaatje tijdens je vrijblijvende intakegesprek, maar kijk hier voor meer informatie.

Moet ik elke week personal-training afnemen en mag ik ook samen met iemand personal-training volgen?

Je  kan naast 1 keer in de week ook kiezen voor bijvoorbeeld 2 keer per maand.  Als je liever met iemand samen naar een personal-trainer gaat kan dat, dit wordt dan met de trainer besproken.

Eens proberen? Boek een gratis proefweek! Hiermee krijg je ook een intakegesprek met een trainer en een gratis trainingsschema!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *