Cardio versus krachttraining

Wat kun je beter doen als je doel vetverlies is? Helaas heerst er rond krachttraining soms een taboe. Deze is voornamelijk ontstaan in de bodybuilding-cult in de jaren 70/80. Er wordt snel gedacht aan mannen met een spekgladde huid en aderen die een wegennetkaart kunnen symboliseren. Echter kun je met cardio ook veel bereiken. In deze blog geven we je tips en tricks over kracht- en cardiotraining.

Calorieën verbranden op de bank

Studies hebben bewezen dat na krachttraining, het metabolisme tot wel 36 uur(!) na de training een boost krijgt. Dat betekent dat je in plaats van 60 calorieën per uur nu 70 calorieën verbrand. En dat terwijl je bijvoorbeeld TV zit te kijken! Nu denk je misschien, ‘Voor die 10 extra kcal hoeft het ook niet’, maar als je dit vermenigvuldigt met 36 kan je zien wat voor enorm verschil dit maakt in je dagelijkse calorieverbranding.

Als je deze uitkomsten berekent op een maandelijkse basis, wordt het zelfs nog duidelijker hoe een frequente krachttraining een grote bijdrage kan leveren aan het verbanden van kcal en dus vetverbranding.

Cardiotraining biedt ook uitkomsten

Wanneer je een cardiotraining hebt gedaan verbrand je misschien een extra 40-80 kcal na een gemiddelde sessie. Dit zal afhangen van de precieze intensiteit en lengte van de training. Om met cardiotraining echt veel kcal te verbranden, zal je het erg lang moeten volhouden, we raden minimaal 70 minuten aan. De mensen die een cardiotraining zo lang kunnen volhouden, hoeven zich waarschijnlijk al geen zorgen te maken over vetverlies.

Sprinten daarentegen is een ander verhaal en zal een soortgelijk effect teweegbrengen als dat van trainen met gewichten. Iets om te overwegen dus. Tijdens een explosieve sprinttraining zul je echt hard moeten trainen om de voordelen ervan te ervaren. Dit is  niet altijd makkelijk. Zware interval- en sprinttraining is eigenlijk bij beide tactieken aan te raden als middel tegen een ‘buikje’.

De grootste misvatting

We zetten het nog even op een rijtje voor je. Vaak wordt er gedacht dat wanneer je vet wilt verliezen, je meer cardiotraining moet doen zoals hardlopen, fietsen en roeien. Wanneer je spiermassa wilt aan komen, lijkt het vanzelfsprekend om met gewichten te trainen. Dat klinkt logisch; cardio verbrand calorieën en krachttraining maakt je zwaarder. Maar is dit wel heel accuraat? Kan krachttraining ook strikt gebruikt worden voor vetverlies – zonder cardioapparatuur aan te raken? Echt wel!

In deze algemene misconceptie trappen is een van de grootste fouten die gemaakt wordt en zal niet alleen je progressie hinderen, maar zal je ook niet helpen je dat doel te bereiken wat je jezelf hebt voorgesteld. Informeer zeker voor een gratis proefles wanneer je wat meer begeleiding wilt bij het sporten!