Een gestructureerde lifestyle in de 1.5 meter maatschappij? Zo doe je dat!

Ja, dat is nog even een ‘dingetje’ hè? Mensen hechten allemaal – in meer of mindere mate – waarde aan structuur en regelmaat. Wat is de functie van structuur in ons leven? En waarom hechten wij überhaupt waarde aan onze periodieke vastigheden? Om even interessant te klinken, citeer ik een uitspraak van Winston Churchill:

The farther backward you can look, the farther forward you can see’ .

Het verleden geeft je dus een beetje zekerheid over wat er staat te gebeuren. Wanneer jij al jaren op vrijdag stipt 8 uur s ’ochtends een uur gaat sporten, houd je daar rekening mee in je toekomstige afspraken, dat is veilig en logisch.

 Doe je voordeel met structuur

Structuur zit ons in de genen en evolutionair gezien is het kunnen aanbrengen van structuur een belangrijke eigenschap in het overlevingsmechanisme: Een jager-verzamelaar was afhankelijk van de plaatselijke notenboom die elke zomer één week lang volop vrucht wierp, maar op de laatste twee etmalen van deze week komt  er een groep apen die deze noten graag eet, deze groep bracht weer roofdieren met zich mee, en die moest natuurlijk worden vermeden. Door dit fenomeen te onthouden, konden onze vroege voorouders dus weten dat de eerste vijf etmalen vrij waren om de boom veilig kaal te plukken, slim!

Regelmaat en structuur geeft ons een vertrouwd en veilig gevoel, omdat we een inschatting kunnen maken wat ons te wachten staat er daar kunnen wij ons dan op voorbereiden.

Ons aanpassingsvermogen is een grote trots

Maar nu, nu is een groot deel van ons dagelijks ritme en vastigheden abrupt met piepende banden tot stilstand gekomen. Gelukkig kunnen wij* (homo sapiens*) iets als geen ander;  improviseren en aanpassen! Het adaptatievermogen dat ons ingeprent zit, zie je overal terugkomen. Wij zijn trots op onze aanpassingen op korte termijn en laten dat graag zien. Als een golden retriever met de grootste, mooiste stok, presenteren wij ons vlugge denkwerk en daadkracht aan de wereld.  Maar, het eerste wat gebeurd na deze prachtige aanpassingen is het aanbrengen van structuur en regelmaat. Best amusant als je er even op let.

Dat het ons ingeprent zit betekent niet dat het makkelijk is, of dat je incapabel bent als je er niet goed in bent. Nee, de huidige technologie en moderne maatschappij heeft ons ‘jager-verzamelaar brein’ ingehaald, wat ook een sneller aanpassingsvermogen lijkt te vragen. Is dat wel zo? Moet je je sneller aanpassen omdat de veranderingen ook allemaal zo snel gaan? Wat is ‘snel aanpassen’?  Op basis van de vorige alinea’s, is het dan niet juist verstandig rustig te blijven, de veranderingen te observeren en ons dáár op aanpassen? Misschien wel, misschien is het woord ‘geduld’ hier wel op zijn plaats.

Observeren

Het is even lastig, maar observeer de veranderingen die nu in je leven plaatsvinden. Wat is anders?
De sportschool heeft de deuren moeten dichtdoen. De sport(school) is voor het gros van de mensheid een rots in de branding wat structuur betreft. Vaste tijden sporten, met vaste rituelen voor en na het sporten (douchen, eten, slapen, verkleden etc.). Bewegen over het algemeen is een erg belangrijk onderdeel in de 24 uurscultuur van de mens; ’s ochtends en ’s middags op de fiets naar werk, honden uitlaten, kinderen strijd klaar maken voor de kinderopvang (zoiets heette vroeger een ‘school’).  Ga even bij jezelf na;  ‘Wat is nu precies anders’. Neem hier de tijd voor, je hoeft toch niet naar de sportschool.

Nog meer observeren

Ja, flauw, weet ik. Maar het tweede onderdeel wat je in je gedragsveranderingsproces (galgje idee, ook leuk in thuisisolatie) moet observeren is wat nu de mogelijkheden zijn. Zo zijn veel verenigingen, ondernemingen en instanties bezig om de vraag van de markt nog zoveel als mogelijk te bevredigen. Neem onze prachtige sportschool, wij bieden online trainingen aan die elk moment van de dag te volgen zijn, of gewoon te bekijken als entertainment.  Ook wij beginnen nu met live-trainingen, aangepast op het ritme van de huidige maatschappij. Dus bekijk de huidige mogelijkheden.

Houd het kort en bondig

Nu je hebt geobserveerd, weet je wat je mist in je ritme of wat je nog hebt. Er zal vast een bepaald ritme zitten in je huidige leven. Ook voor ploegendiensten is dat mogelijk, je hebt gewoon een wat groter arsenaal aan ritmes waar jij je aan houd. Plan vooral niet teveel in. Vanuit mijn professionele visie raad ik aan te beginnen met het introduceren van een sport/beweegmoment in je dag. Ook 10 minuten intensief bewegen per dag maakt al verschil. Maar 30 minuten per dag is ideaal!

Voeding

Onze eetgewoonten hangen ook sterk samen met ons ritme en structuur, zo sterk zelfs dat je stoelgang reageert op jouw ochtendritme, koffiedrinkers zullen nu denken; aha! Drink in de ochtend bijvoorbeeld altijd 2 glazen water, over de voordelen hiervan zou ik graag een seminar houden van 5 uur maar dat zal zo druk bezocht worden dat ik wegens de huidige maatregelen geen vergunning zal krijgen, spijtig.

 Slaapritme

Zo belangrijk en oh zo onderschat. Ik verwijs naar deze link  als leesvoer. ‘Ja maar ik slaap al tijden slecht’ hoor ik nu velen denken. Dat begrijpt iedereen, en ik zal je een ‘Feitje van Kaytje’ geven;  De nummer één reden van het moeite hebben in slaap komen, is het niet verwerken van informatie van de beleefde dag. Je denkt dat je niet moet denken aan alles wat je de dag hebt meegemaakt en lekker moet ontspannen, dat is waar! Maar om dat te kunnen doen moet je wel alles even rustig verwerken. Dat doe je alleen door alles uit te zetten en de dag in je hoofd even rustig door te nemen. Dan is de informatie verwerkt, klinkt elementair maar het is bewezen.

Slot

Een les die we kunnen leren uit de huidige omstandigheden anno 2020 is dat we rekening moeten houden met elkaar, consument en producent, werkgever en werknemer, politiek en burger. We zijn allen afhankelijk van ritmes en structuren die we in de jaren hebben opgebouwd en welk diep in onze cultuur geworteld zijn geraakt. Maar hoe sterk deze ritmes ook zijn, zo ook kwetsbaar en fragiel. Van de één op andere dag waren ritme en structuur kwijt. Ons improvisatie- en aanpassingsvermogen maken er het beste van. Wie weet, kijken wij jaren later met trots terug op deze periode.

“If you are going through hell, keep going.”
― Winston S. Churchill

1 Schaal: de universele wetten van groei, innovatie, duurzaamheid en gedrag
Door Geoffrey West

2 Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid –
Door Yuval Noah Harrari

3 Studies of Information Processing in Sleep

David G. McDonald