Waarom helpt sporten tegen stress?

Tussen 17.00 en 18.00 kom je thuis, na een lange dag werken. Er moet nog even snel een boodschap worden gedaan, het eten moet nog worden gekookt, kinderen moeten in bed worden gestopt en je besluit dan een WhatsApp-berichtje te sturen; ‘Sorry, drukke dag gehad, ik ga niet sporten’.  Je gaat naar bed, je hoofd draait nog op volle toeren, je komt slecht in slaap of wordt weer wakker met als gevolg een slecht uitgerust gevoel de volgende dag. Waarom zou je in hemelsnaam toch gaan sporten?

Sporten geeft je hoofd rust

Het is toch prima om gewoon lekker te gaan bankhangen? Tuurlijk moet dit af en toe kunnen, alleen zijn we ons vaak onbewust aan het afleiden met de telefoon of televisie. Je brein blijft op deze manier toch vol zitten met informatie, welke ook weer verwerkt moet worden. En nee, werkzaam zijn in een fysieke arbeidsfunctie is géén uitzondering. Door ontspanning leert je brein deze informatie goed te filteren. Na sport ontspan je; ontspanning door inspanning.

Sporten ontneemt stress

Sport stimuleert het herstel van de onderdelen in je hersenen die jouw stressgevoel afremmen. Daarmee wordt ook de productie van stresshormonen afgeremd. Er komen 2 belangrijke stofjes vrij bij bewegen: BDNF en endorfine. Beiden ondersteunen de remmende werking in de aanmaak van het stresshormoon.

Andersom werkt het helaas ook zo. Als je minder stress wilt: zorg er dan voor dat je blijvend, positief wordt ‘getuned’.

Sporten helpt tegen depressie

Het is aangetoond dat sporten helpt tegen depressie, stress is de nummer één oorzaak bij depressies. Het is aangetoond dat matig intensieve duursport het algeheel welbevinden verbetert. Kortom, je gaat je er beter door voelen. Dat is heel prettig bij stress maar ook voor mensen in een burn-out is dat natuurlijk erg belangrijk. Door te bewegen houd je je lichaam in vorm, je huid verbetert, en je spieren worden sterker. Je voelt je niet alleen fitter, je ziet er ook fitter uit! Als je jezelf krachtig voelt, straal je het uit, waardoor je jezelf beschermt tegen een laag zelfbeeld. Denk ook aan; een betere gezondheid, beter uithoudingsvermogen, je wordt ouder, zintuigen werken beter, meer energie en een beter humeur.

Hoe doe je dat?

Het is niet handig om vlak voor het slapen gaan te sporten; dan is je lichaam nog te veel geactiveerd als je naar bed gaat. Om beter te slapen kun je het beste op (het eind van de) middag sporten. Na het sporten voel je je ontspannen. De zorgen van alledag zijn uit je lijf, en je lijf is prettig moe en voldaan: tijd voor een lekkere lange slaap waardoor je de volgende dag er weer (zonder stress) tegenaan kunt.

Kortom: door te sporten wordt je lichaam moe en ben je minder gestrest. Daardoor is het makkelijker om een tijdje rustig op de bank te gaan zitten en slaap je beter.