Word je dik van stress?
Table of Contents
Wat doet spanning en stress met ons eetgedrag?
Emoties en stress hebben wel degelijk invloed op ons lichaam en zeker ook op ons eetgedrag. De één krijgt geen hap door zijn keel en de ander eet in no-time een hele zak chips leeg.
Dat iedereen anders reageert op stress, heeft te maken met hormonen. Je lichaam kent meerdere stresshormonen. De twee belangrijkste zijn adrenaline en cortisol. Echter, niet bij iedereen worden deze hormonen even snel en even vaak aangemaakt.
Wie echter voor een lange tijd stress ervaart, zal zich eerder op ongezond eten storten en niet gemotiveerd zijn om een gezonde leefstijl te volgen.
Langdurige stressmomenten leiden tot een verhoging van het cortisolgehalte in ons lichaam dat ons aanspoort om meer te eten en om meer suiker en vetten op te nemen.
Stress is dus een dikmaker, maar een leven zonder stress bestaat niet. Hoe je stress verwerkt of ermee omgaat is bepalend voor de negatieve gevolgen van stress. Met andere woorden; je kunt een zak chips leegeten wat ervoor zorgt dat je even je humeur een boost geeft, maar je kunt ook je sportkleding aantrekken en een rondje gaan hardlopen of een (live)sportlesje volgen van/bij Active4Health.
Het is dus belangrijk om je te realiseren dat (teveel) eten je problemen/stress niet oplost, maar dat je met teveel eten/ongezond eten je alleen maar rotter gaat voelen. Je komt aan in gewicht waardoor je overgewicht kan gaan ontwikkelen. Overgewicht kan op termijn weer veel schadelijke gevolgen hebben zoals kans op diabetes type 2, een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en allerlei ander kwalen.
Zorg voor structuur
Zeker in deze tijd van Corona maatregelen kan gezond eten en voldoende bewegen lastig zijn en zorgen voor stresseten. Daarom is het aanbrengen van structuur in je dag van groot belang. Een goede structuur van je dag begint bij het aanhouden van vaste tijden om op te staan en naar bed te gaan, maar ook vaste eetmomenten aan te houden. Dit is van belang omdat je biologische klok zich hierop afstemt, welke allerlei belangrijke processen in jouw lijf bepaalt. Je biologische klok geeft door middel van hormonen allerlei seintjes aan je organen en vertelt hen wat en op welk moment van de dag ze moeten doen.
Wat doen gedachten met je?
Probeer daarom te analyseren of er een specifieke situatie is waar bij jou
emo-eten vaker voorkomt. Het is n.l. onmogelijk om af te komen van alle onzekerheden in het leven, maar probeer oplossingsgericht te denken en neem afstand van het idee dat je er niets aan kunt doen. Je kunt dus die zak chips blijven eten, wat kort helpt om je beter te voelen, maar het helpt niet om de problemen die je hebt en de stress die je ervaart op te lossen. Zoek verder afleiding in activiteiten die jou energie opleveren en wanneer het je lukt om je negatieve gedachten om te vormen tot positieve gedachten dan vermindert dat het emo-eten.
Onderneem actie
Zit jij ook niet lekker in je vel, vind je jezelf te zwaar óf heb je juist problemen om op gewicht te blijven, mis je in deze Corona-periode de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’? Corpoforte en Active4Health gaan – in deze voor veel mensen een op alle fronten lastige periode – een voedingschallenge opstarten en je ondersteunen in het door jou te behalen doel.
Wil je meer info hierover, neem dan contact met ons op.
Bron: Voedingscentrum / Dr. Frank Het hongerige brein