Veel onderzoeken tonen al aan dat er veel Nederlanders zijn die graag een paar kilo’s lichter willen wegen. Misschien herken je dit wel? Van het ene afvalprogramma naar het andere. Alle programma’s werken voor korte tijd of zelfs helemaal niet. Hoe kan dit gebeuren? Waarom is het zo moeilijk om een goed afvalprogramma te vinden met een blijvend eindresultaat? We leggen het je uit.

De valkuilen van afvallen

Een van de grootste problemen met afvallen in kilo’s is helaas te danken aan ons eigen gedrag en leefstijl. Vooral voeding speelt een grote rol. Als je te veel kcal binnenkrijgt, kom je aan. Er wordt helaas te makkelijk gedacht over ‘even kunnen afvallen’. Het is namelijk nog veel moeilijker om daarna je gewicht in stand te houden. Dit komt door de leefstijl die weer wordt aangenomen nadat je klaar bent met afvallen.

Veel mensen hebben moeite om verdeeld te eten over de dag. Het is van belang om de gehele dag genoeg te eten zodat je niet veel honger krijgt. Als bijvoorbeeld het ontbijt wordt overgeslagen heb je een grote kans dat je later op de dag de honger zal stillen met een ongezonde snack.

Hoe werkt afvallen

Afvallen is een balans tussen hoeveel energie (aangeduid met kcal) er in je lichaam gaat en wat er aan energie (kcal) verbruikt moet worden. Het lichaam is voortdurend bezig met het verbranden van energie. Om je organen te laten werken heb je een basis aantal kcal op een dag nodig. Hierbij hoeft er nog niet eens bewogen te worden! Met de dagelijkse activiteiten mogen mannen zo’n 2500 kcal eten per dag, voor vrouwen is dat gemiddeld 2000 kcal.

Wil je dus afvallen? Dan is het advies om zo’n 200 kcal minder te eten dan wat jij mag hebben op een dag. Het is dus van belang om te weten wat jouw kcal-behoefte is, zodat je niet te veel of te weinig eet. Wil je berekenen wat jouw energiebehoefte is? Gebruik deze handige tool.

Tips & Tricks voor in de praktijk

Zodat je zelfstandig kan starten met afvallen, hebben we nog een aantal korte tips en tricks voor je.

  • Eet met regelmaat. Het eten moet je goed verdelen over heel de dag. Probeer dus te ontbijten, middag en avond te eten.
  • Eet met aandacht. Eet niet te snel! Je hersenen krijgen pas wat later binnen of je vol zit.
  • Eet gezond. Om te weten wat gezond eten is, raden we aan om op de schijf van vijf te kijken. Als je volgends de adviezen van de het voedingscentrum eet is dit gezond. Het is beter voor je lichaam om af te vallen met gezond eten, dus dit raden wij ook zeker aan!

 

Voor meer advies over voeding kan je altijd terecht bij een onze coaches van Active4Health of stel je vraag digitaal!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *